Λίγα λόγια για τον Ποταμό Νέστο

Ο ποταμός Νέστος με συνολικό μήκος 234km ξεκινά από την περιοχή του Ρίλα, μοναστήρι στην Βουλγαρία. Αφού κάνει 100km μέσα στην Βουλγαρία μπαίνει στην χώρα μας στον Νομό της Δράμας και συνεχίζει για να εκβάλει στο Θρακικό πέλαγος. Δύο εν ενεργεία υδροηλεκτρικά φράγματα υπάρχουν στον ποταμό στην χώρα μας, το φράγμα του Θησαυρού και το φράγμα της Πλατανόβρυσης.

Η περιοχή του ποταμού μεταξύ των χωριών της Σταυρούπολης, μέχρι και τους Τοξότες, από όπου το ποτάμι γίνεται και φυσικό σύνορο για τους Νομούς της Ξάνθης και της Καβάλας, είναι κατά γενική ομολογία και η σημαντικότερη περιοχή από πλευράς φυσικού κάλλους. Έτσι από το 1979 έχει κηρυχθεί περιοχή αισθητικού δάσους σε μια έκταση περίπου 30000 στρεμμάτων και το 1992 η περιοχή αυτή τριπλασιάστηκε.

Μέσα από αυτή την διαδρομή περνά εδώ και πάνω από 100 χρόνια η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Θράκη με την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχουν τριάντα γαλαρίες κατασκευασμένες από Γάλλους τεχνικούς στο τέλος του 19ου αιώνα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας για να περνά το τρένο της γραμμής Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης, το περίφημο ORIENT EXPRESS.

Παράλληλα σχεδόν με τη σιδηροδρομική γραμμή, καλοχαραγμένο μονοπάτι προσελκύει τους περιπατητές και ενώνει τα χωριά των Τοξοτών και της Σταυρούπολης.

Από τη θέση Θέας, που βρίσκεται πάνω από το χωριό Τοξότες προς Ίμερα 11km ασφαλτοστρωμένου δρόμου μπορεί κανείς να θαυμάσει τους μαιάνδρους του ποταμού Νέστου που κατά τη μυθολογία δημιούργησε ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ψάχνοντας το δρόμο του ανάμεσα στις άγριες πλαγιές των βουνών. Άλλη μία δραστηριότητα που μπορεί κάποιος να κάνει είναι μία πρωινή βόλτα με το τρένο από των σταθμό των Τοξοτών έως τον σταθμό της Σταυρούπολης και να επιστρέψει πάλι στους Τοξότες και έτσι να έχει την ευκαιρία να δει τα στενά του Νέστου, τα Θρακικά Τέμπη από μία άλλη οπτική γωνία.