3η Μέρα: Στενά Νέστου-Παραποτάμιο Δάσος Νέστου-Δέλτα Νέστου

Αφήνουμε την πόλη της Ξάνθης και ακολουθώντας την Εθνική οδό Ξάνθης- Καβάλας, κατευθυνόμαστε προς τα Στενά του Νέστου σε απόσταση 15χλμ. Το μονοπάτι των Στενών του Νέστου συνολικού μήκους 6-7 χιλιομέτρων, οδηγεί στην πηγή του Κρωμνικού. Κανείς έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ομορφιά του ποταμού Νέστου δοκιμάζοντας τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρουν πολλά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής, όπως canoe- kayak, ιππασία, μόνιππο, mountain bike, 4X4, parapente, flying fox, πεζοπορία και να προκαλέσει την αδρεναλίνη του. Μετά τα Στενά του Νέστου και αν το επιτρέπει ο καιρός κατευθυνόμαστε στα Ίμερα απ’ όπου μπορούμε να απολαύσουμε το μοναδικό θέαμα των μαιανδρισμών του Νέστου.

Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε τη διαδρομή με το τραίνο, το οποίο και ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Τοξοτών με κατεύθυνση προς Σταυρούπολη και διασχίζει όλα τα στενά του Νέστου. Διαδρομή που δεν πρέπει κανείς να χάσει όταν βρεθεί στην περιοχή.

Λίγα λόγια για τον Ποταμό Νέστο

Ο ποταμός Νέστος με συνολικό μήκος 234km ξεκινά από την περιοχή του Ρίλα, μοναστήρι στην Βουλγαρία. Αφού κάνει 100km μέσα στην Βουλγαρία μπαίνει στην χώρα μας στον Νομό της Δράμας και συνεχίζει για να εκβάλει στο Θρακικό πέλαγος. Δύο εν ενεργεία υδροηλεκτρικά φράγματα υπάρχουν στον ποταμό στην χώρα μας, το φράγμα του Θησαυρού και το φράγμα της Πλατανόβρυσης.

Δέλτα Νέστου

Το Δέλτα του Νέστου καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα των νομών Καβάλας και Ξάνθης. Στο ανατολικό τμήμα του Δέλτα, (Ν. Ξάνθης) κυριαρχούν οι εκτεταμένες εκτάσεις των αμμοθινών και οι περιοδικοί υγρότοποι. Ο πλούτος της άγριας ζωής είναι μεγάλος και στο μέρος του περίφημου Κοτζά Ορμάν (Μεγάλο ή θρυλικό Δάσος) που έχει απομείνει, το μοναδικό στην Ευρώπη.

Προγράμματα δραστηριοτήτων

Τα προγράμματα τουριστικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Νομού Ξάνθης είναι ποικίλα, με έμφαση την κατάβαση του ποταμού Νέστου με κανό καγιάκ, αλλά και ιππασία, τοξοβολία, μόνιππο, πεζοπορία, ποδηλασία, 4Χ4, τις οποίες κανείς μπορεί να ακολουθήσει μεμονωμένες ή και σε συνδυασμό.