1η Μέρα: Παλιά Ξάνθη-Μοναστήρια-Παζάρι

Η περιήγηση αρχίζει από την Παλιά Ξάνθη. Χτισμένη στην βόρεια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Απαρτίζεται από νεοκλασικά δείγματα Δυτικομακεδονικής και Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, αλλά είναι επηρεασμένη και από την κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Πλούσια σε εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με έντονες επιρροές μπαρόκ. Σπίτια παλιών καπνεμπόρων στην πόλη της Ξάνθης, τα αναπαλαιωμένα κτίσματα της Παλιάς Πόλης μαρτυρούν την εποχή που το εμπόριο του καπνού ήκμαζε στην πόλη και η Ξάνθη φιλοξενούσε 4 προξενεία (Ιταλικό, Αυστροουγγαρίας, Γαλλικό και Ελληνικό).

Απλοί πλακόστρωτοι δρόμοι, δρόμοι με διακοπτόμενες γωνίες, κτίσματα διαφορετικών ρυθμών και τεχνοτροπιών, συνθέτουν τη σκηνή όπου διαδραματίζεται η ρομαντική ιστορία της Παλιάς Πόλης, με το απροσδόκητο της κάθε γωνίας της. Στην Παλιά Πόλη, λίγα βήματα πριν την πλατεία Μητροπόλεως, στο βορειότερο από τα δύο συνεχόμενα κτίσματα, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συλλογές.

Λίγα λόγια για τα μοναστήρια στο Νομό Ξάνθης

Τα 4 μοναστήρια της Ξάνθης, Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, Παναγία Καλαμού, Μονή Ταξιαρχών και ο Άγιος Νικόλαος, , σχηματίζουν    σταυρό, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, προστατεύει την πόλη από καταστροφές, σεισμούς κ.τ.λ. Εκκλησιαστικό μουσείο φιλοξενεί κειμήλια από όλες τις ενορίες της Μητρόπολης Ξάνθης, όπως λειτουργικά άμφια και λειτουργικά σκεύη, το οποίο εδρεύει στο μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας.

Παζάρι

Επίσης γνωστό για το ανατολίτικο χρώμα του, το παζάρι που στήνεται κάθε Σάββατο κοντά στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης, αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Βόρειας Ελλάδας, γεμάτη χρώματα, ήχους και ζωή