Προτάσεις περιήγησης

1η Μέρα: Παλιά Ξάνθη-Μοναστήρια-Παζάρι

Η περιήγηση αρχίζει από την Παλιά Ξάνθη. Χτισμένη στην βόρεια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Απαρτίζεται από νεοκλασικά δείγματα Δυτικομακεδονικής και Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, αλλά είναι επηρεασμένη και από την κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Πλούσια σε εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με έντονες επιρροές μπαρόκ.

Λίγα λόγια για τα μοναστήρια στο Νομό Ξάνθης

Τα 4 μοναστήρια της Ξάνθης, Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, Παναγία Καλαμού, Μονή Ταξιαρχών και ο Άγιος Νικόλαος, , σχηματίζουν    σταυρό, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, προστατεύει την πόλη από καταστροφές, σεισμούς κ.τ.λ. Εκκλησιαστικό μουσείο φιλοξενεί κειμήλια από όλες τις ενορίες της Μητρόπολης Ξάνθης, όπως λειτουργικά άμφια και λειτουργικά σκεύη, το οποίο εδρεύει στο μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας.

Παζάρι

Επίσης γνωστό για το ανατολίτικο χρώμα του, το παζάρι που στήνεται κάθε Σάββατο κοντά στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης, αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Βόρειας Ελλάδας, γεμάτη χρώματα, ήχους και ζωή

2η Μέρα: Αρχαία Άβδηρα-Πόρτο Λάγος-Βιστωνίδα

Η περιήγηση ξεκινά με ένα σταθμό στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων και στη συνέχεια στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, οπού κανείς μπορεί να θαυμάσει μοναδικά εκθέματα. Στη συνέχεια της επίσκεψης στο μουσείο, κατευθυνόμαστε προς το Πόρτο Λάγος, μέσω δύο εναλλακτικών διαδρομών, είτε μέσω της παραλίας των Αβδήρων, είτε μέσω των συγχρόνων Αβδήρων προς - Νέα Κεσσάνη- Πόρτο Λάγος.

3η Μέρα: Στενά Νέστου-Παραποτάμιο Δάσος Νέστου-Δέλτα Νέστου

Αφήνουμε την πόλη της Ξάνθης και ακολουθώντας την Εθνική οδό Ξάνθης- Καβάλας, κατευθυνόμαστε προς τα Στενά του Νέστου σε απόσταση 15χλμ. Το μονοπάτι των Στενών του Νέστου συνολικού μήκους 6-7 χιλιομέτρων, οδηγεί στην πηγή του Κρωμνικού. Κανείς έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ομορφιά του ποταμού Νέστου δοκιμάζοντας τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρουν πολλά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής, όπως canoe- kayak, ιππασία, μόνιππο, mountain bike, 4X4, parapente, flying fox, πεζοπορία και να προκαλέσει την αδρεναλίνη του.

Λίγα λόγια για τον Ποταμό Νέστο

Ο ποταμός Νέστος με συνολικό μήκος 234km ξεκινά από την περιοχή του Ρίλα, μοναστήρι στην Βουλγαρία. Αφού κάνει 100km μέσα στην Βουλγαρία μπαίνει στην χώρα μας στον Νομό της Δράμας και συνεχίζει για να εκβάλει στο Θρακικό πέλαγος. Δύο εν ενεργεία υδροηλεκτρικά φράγματα υπάρχουν στον ποταμό στην χώρα μας, το φράγμα του Θησαυρού και το φράγμα της Πλατανόβρυσης.

Δέλτα Νέστου

Το Δέλτα του Νέστου καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα των νομών Καβάλας και Ξάνθης. Στο ανατολικό τμήμα του Δέλτα, (Ν. Ξάνθης) κυριαρχούν οι εκτεταμένες εκτάσεις των αμμοθινών και οι περιοδικοί υγρότοποι. Ο πλούτος της άγριας ζωής είναι μεγάλος και στο μέρος του περίφημου Κοτζά Ορμάν (Μεγάλο ή θρυλικό Δάσος) που έχει απομείνει, το μοναδικό στην Ευρώπη.

Προγράμματα δραστηριοτήτων

Τα προγράμματα τουριστικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Νομού Ξάνθης είναι ποικίλα, με έμφαση την κατάβαση του ποταμού Νέστου με κανό καγιάκ, αλλά και ιππασία, τοξοβολία, μόνιππο, πεζοπορία, ποδηλασία, 4Χ4, τις οποίες κανείς μπορεί να ακολουθήσει μεμονωμένες ή και σε συνδυασμό.

4η Μέρα: Νεστοχώρια

Λίγα λόγια για την ορεινή περιοχή της Ξάνθης

Η οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί το 70% της συνολικής έκτασης του νομού. Χωρίζεται στη μέση από το ρέμα του Εχίνου, στα δυτικά από το Δάσος του Δρυμού (Χαιντού) και στα ανατολικά τα χωριά της ορεινής περιοχής του Εχίνου. Αξίζει να επισκεφτείτε τη Σταυρούπολη που αποτελεί κέντρο εξορμήσεων για τη γνωριμία με το Βόρειο Δυτικό τμήμα του νομού.

5η Μέρα: Χωριά περιοχής Εχίνου (Πομακοχώρια)

Ακόμα ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ορεινής περιοχής της Ξάνθης είναι τα χωριά της περιοχής Εχίνου. Η Σμίνθη, η Μύκη, ο Εχίνος, το Ωραίο, τα Μελίβια, η Κοτύλη, το Δημάριο και άλλα πολλά. Τόποι απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικότητας όπου κανείς έρχεται σε επαφή με τη φύση και τη ζωή και γίνεται μάρτυρας και κοινωνός μιας διαφορετικής καθημερινότητας που απέχει πολύ από τη σύγχρονη κουλτούρα των πόλεων.